Recenze - Darwinovy ceny

Původní článek byl zveřejněn 17.2.2005 na stránkách http://genetika.wz.cz

Darwinovy ceny jsou každoročně udělovány jedincům, kteří se sami připraví o život nebo o možnost reprodukce - a to podivuhodně hloupým, mimořádně pošetilým a neuváženým způsobem. O udělení Darwinovy ceny se může ucházet pouze člověk, který projevil naprostý nedostatek soudnosti a zdravého rozumu.

Toliko hovoří obálka knihy o tom, co to ony Darwinovy ceny jsou a jak se o ně mohou případní zájemci ucházet.Darwinovy ceny - obálka knihy Autorkou knihy je Wendy Northcutová, absolventka oboru molekulární biologie na univerzitě v Berkeley. Darwinovými cenami se zbývá od roku 1993 a plody jejího, zajisté úspěšného, snažení můžete shlédnout na http://www.darwinawards.com/. Nutno předem podotknout, že se jedná spíše o recesi, ovšem založenou na konkrétních myšlenkách. Autorka v úvodu poukazuje na Darwinovu evoluční teorii, podle které přírodním výběrem procházejí pouze schopní jedinci, zatímco ti neschopní přežít mizí v propadlišti dějin i se svou genetickou výbavou. A to je právě ústředním dogmatem této knihy. Příběhy o jedincích, kteří se svým až k popukání hloupým chováním, připravili o možnost předat své (asi ne moc užitečné) geny dalším generacím, tvoří další část knihy. Tady už o žádnou vědu nejde, jsou to reportážní články o úspěšných držitelích Darwinovy ceny a neúspěšných jedincích lidského rodu. Milovníci dobrého černého humoru si přijdou zajisté na své, ačkoli je vše napsáno se vší vážností a dle ověřených zdrojů.

Dozvíte se např.

  • O kuřeti, které spadlo do studny. Při jeho zachraňování zemřelo šest lidí - kuře přežilo.
  • Odesílatel dopisové bomby dostal svojí zásilku zpět, protože se adresát přestěhoval. Bez velkého váhání ji otevřel.
  • Darwinovu cenu za rok 1994 získal muž, kterého zabil automat na nápoje - převrátil se na něj, když se z něj snažil vydobýt zadarmo plechovku koly.
  • Jak mohou příliš dychtiví pánové přijít rychle o svoji ozdobu
  • A mnoho dalšího v téměř 100 příbězích...

Jak jsem tedy již říkal, jde o knihu veskrze zábavnou, která vám bude jistě příjemným společníkem, ale rozhodně nečekejte pojednání o Darwinovi. Alesponě vás na chvilku přejdou některé hloupé nápady, pokud vás kniha naopak neinspiruje k nominaci na letošní ceny. Jo a varování - děti, doma to nezkoušejte :-)

Knihu vydalo a recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Motto

Sdílejte tuto stránku